De werking van call opties ✓ deel 4 Opties beleggen

Het wordt tijd eens wat minder abstract te worden en één en ander toe te lichten met een concreet voorbeeld. We kopen call opties van de aandelen ABC. De gegevens:

  • Aanschaf datum: 1 Mei
  • Koers van ABC op de aanschafdatum: $67
  • Uitoefenprijs van de call opties ABC: $70
  • Expiratiedatum van de opties ABC: Juli (de derde vrijdag van de maand)
  • Optiepremie tijdens aanschaf: $3.15

Wat betaalt u per optie? U dient te bedenken dat één optiecontract het recht vertegenwoordigd om 100 aandelen te kopen, dit is standaard. Dat wil zeggen dat u per optiecontract $315 betaalt. Plus commissie, het is handig te weten dat die van Lynx doorgaans de laagste zijn, terwijl dit platform u ook verreweg de meeste handelsmogelijkheden biedt.

U ziet ook dat de optie ten tijde van de aanschaf ‘out of the money’ was, de uitoefenprijs lag boven de koers van de onderliggende waarde (de aandelen ABC). Om break-even te spelen moeten die aandelen ABC stijgen naar $73.15, en wel voordat de opties aflopen. Dit betekent een stijging van een slordige 10%.

U ziet hier hoe de tijdswaarde van de opties vervelend kan worden want zelfs als de aandelen stijgen tot $70 bij de expiratie bent u toch al uw geld kwijt. Pas boven de $70, als de opties ‘in the money’ geraken, krijgt u nog iets voor de opties, dat wil zeggen, de intrinsieke waarde (het verschil tussen de koers van ABC en de uitoefenprijs van de opties) plus nog de resterende tijdswaarde.

Leuker wordt het uiteraard als de aandelen boven de uitoefenprijs en de aanschafprijs van de opties uitstijgen. Stel dat de aandelen na een paar weken van de aanschaf van de opties stijgen naar $78. De opties zullen dan zeker $8 en nog wat tijdswaarde, stel $0,25, dus $8.25 doen. Uw winst is nu $825-315 = $510 (minus transactiekosten). Met andere woorden, u heeft in een paar weken uw geld meer dan verdubbeld, terwijl de onderliggende aandelen ABC nog geen 20% zijn gestegen.

U kunt de opties ook ‘uitoefenen.’ Daar is weinig reden voor, als u dit doet dan koopt u de 100 aandelen (per optiecontract) voor $70, en u kunt ze direct kwijt voor $78, waarmee u even ver bent opgeschoten als met de verkoop van de opties zelf. U kunt de aandelen ook houden, dan heeft u ze met een korting gekocht.

Dat lijkt mooi, maar die korting is slechts $78-$73.15 = $4.85 per aandeel. U koopt de aandelen voor $73.15, maar toen u de opties kocht waren de aandelen nog $67, u had dus beter direct de aandelen kunnen kopen. Dat laatste is wel wat makkelijk, achteraf gezegd. Met de opties was u ‘beschermd’ tegen een koersval onder de $63,85 ($67-$3,15 optie premie). Had u de aandelen voor $67 gekocht dan loopt u daar alle risico van dien over.

Desondanks, de kopers van call opties zullen meestal hun optie voor expiratie sluiten in plaats van de opties uit te oefenen, dat laatste doen eigenlijk alleen professionele partijen. Met de opties kunnen ze bijvoorbeeld afwachten wat voor resultaten het bedrijf dit kwartaal behaalt, om toch te kunnen profiteren van gunstige resultaten maar niet te veel risico te lopen mochten deze tegenvallen. Maar dit alles tegen een bepaalde prijs.

Voor de statistisch ingestelde lezer: slechts 10% van de opties worden uitgeoefend, 60% worden voor expiratie gesloten en 30% lopen waardeloos af.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.