De getrouwde of ‘married put’ als bescherming van uw aandelen

Een andere interessante optiestrategie is de zogenaamde ‘married put.’ Deze simpele strategie behelst de aanschaf van een onderliggende waarde, gecombineerd met een equivalente hoeveelheid put opties. De belegger is bullish op de onderliggende waarde maar wil zich indekken tegen eventuele vergissingen of onverwachte gebeurtenissen.

De put opties leggen als het ware een vloer onder de aandelen waaronder ze weliswaar kunnen dalen, maar zonder consequenties voor de belegger. Door het uitoefenen van de put optie kan de belegger de aandelen namelijk altijd (dat wil zeggen, zo lang als de opties lopen) tegen de ‘vloer’ waarde kwijt, om zo het verlies te beperken.

U slaapt een stuk rustiger, maar bedenk wel, dit wordt een dure grap als u het voor elk aandeel in uw portefeuille doet en de put opties voortdurend door rolt om continue verzekerd te zijn tegen onverwachte gebeurtenissen. Deze strategie is eigenlijk het best voor die situaties waar er een binaire uitkomst is.

Wat bedoelen we daarmee? Wel, dat kan eigenlijk van alles zijn. U kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van een biotech bedrijf welke een veelbelovend medicijn heeft ontwikkeld, maar dat medicijn heeft nog niet de goedkeuring van de FDA (de Federal Drugs Authority, welke langdurige procedures heeft waar alle nieuwe medicijnen aan moeten voldoen).

Als het medicijn door een bepaalde fase van de procedures komt, wat u verwacht, dan zal dit een gunstige invloed op de koers van het aandeel hebben, de kans is immers aanmerkelijk toegenomen dat het medicijn uiteindelijk op de markt komt. Maar het zou ook kunnen zijn dat het medicijn niet door die fase heen komt, in welk geval die kansen aanzienlijk slinken, en het aandeel een gevoelige klap zal krijgen te verwerken (dalingen van 50%+ zijn hier geen uitzondering).

U bent, evenals de onderneming, optimistisch over de kansen en ziet de enorme markt voor het nieuwe medicijn, maar in dit geval is een put optie zeer aanbevelenswaardig. Vergelijkbare situaties zijn er bijvoorbeeld bij exploratiebedrijven. Een wildcatter heeft via seismische studies een enorm gasveld ontdekt, in een gebied waar al meer gas is gevonden.

Maar, boren is duur, en de onderneming heeft een succes beslist nodig. U denkt, evenals de onderneming, dat de kansen gunstig zijn, maar er is altijd de mogelijkheid op een droge bron, en in dat geval zakken de aandelen in en wordt financiering van een verder boorprogramma problematisch, wat de aandelen nog eens extra raakt. Weer een situatie die zowat schreeuwt om een putoptie.

Dit zijn tamelijk dramatische situaties, met bedrijven die een bijna ‘make or break’ gebeurtenis te wachten staat waarop de buitenstaander doorgaans onvoldoende kijk heeft om een realistische inschatting van de kansen te maken. Sterker nog vaak is dit zelfs voor specialisten en insiders moeilijk. In dergelijke gevallen zijn put opties een uitstekende bescherming, ook al zijn ze vaak wel duur omdat dergelijke aandelen nogal volatiel plegen te zijn.

Voor aandelen van bedrijven die worden geconfronteerd met wat minder levensveranderende situaties is er overigens nog wel een andere manier van bescherming, een vorm die zelfs nog simpeler (en vaak goedkoper) is dan het kopen van put opties: de verkoop van het aandeel. U kunt dit zelfs automatisch instellen via een zogenaamde stop-loss order, die de aandelen automatisch liquideert mocht een bepaalde koers worden behaald.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.