Optiestrategieën ✓naakt opties schrijven ✓ Opties beleggen

In de komende artikelen gaan 10 optiestrategieën bespreken. De voors en tegens, en de markt omstandigheden waarin ze het meest tot hun recht komen.

  1. ‘Naakt’ opties schrijven
  2. Gedekt opties schrijven

  3. Getrouwde of  ‘married’put optie

  4. Bull call spread

  5. Bear put spread

  6. Beschermende collar

  7. Long straddle

  8. Long strangle

  9. Butterfly spread

  10. Iron condor

  11. Iron butterfly

 Het ‘naakt’ opties schrijven (verkopen)

We beginnen deze serie met een korte waarschuwing. Schrijven (verkopen) van opties waar u de onderliggende waarde niet van bezit, het zogenaamd ‘naakt’ schrijven van opties, is dusdanig risicovol dat we het hier niet eens als optiestrategie presenteren. Stel dat u call opties op aandelen ABC verkoopt. De calls hebben nog een half jaar te lopen, en ze hebben een uitoefenprijs van $100.

Tijdens de verkoop van deze call contracten stond het aandeel ABC op $70 en u vond het daar al overgewaardeerd, bijvoorbeeld na een sterke rally. Het lijkt u dus onwaarschijnlijk dat de aandelen binnen het half jaar (of een paar maanden, afhankelijk van welke opties u precies verkocht) de $100 gaan halen.

Het lijkt u daarom een goed idee om de vette optiepremie van $7 per optiecontract op te strijken. Deze optiepremie was zo vet vanwege de sterke rally, waardoor er flink wat volatiliteit en tijdswaarde in de opties was gelopen. Als de aandelen inderdaad de $100 niet halen voor de expiratie van de opties wint deze verkoper de volle premie, $700 per afgesloten contract.

Dat lijkt gratis geld, en dat is het ook, maar het is niet zonder gevaar. Stijgen de aandelen namelijk wel boven de $100, dan wordt het een ander verhaal, en mogelijk zelfs een desastreus verhaal. Zolang de aandelen maar beneden de $107 blijven voor expiratie van de opties zit de naakte verkoper nog goed, dat wil zeggen, op winst. Die winst is weliswaar niet zo groot vergeleken met de situatie waar de koers onder de $100 blijft bij expiratie, maar winst is winst.

Wat gebeurt er namelijk als de koers van de aandelen op $104 sluit bij expiratie van de opties? Dan moet de naakte optieverkoper per contract 100 aandelen ABC leveren, a $100 elk. Hij kan die aandelen voor $104 op de markt kopen, en lijdt daarop dus een verlies van $4 per aandeel. Maar aangezien de verkoop van de opties hem een winst van $7 per aandeel had opgeleverd zit hij nog goed (tenzij hij geen geld genoeg heeft om al de aandelen te kopen).

Veel vervelender wordt het als die aandelen veel verder stijgen en tijdens de expiratie op $130 staan. In dat geval lijdt de naakte optieverkoper een verlies per aandeel van $30 – $7 = $23, ofwel $2300 per verkocht optiecontract. Naarmate de aandelen verder zijn gestegen bij expiratie van het contract lopen deze verliezen verder op. U ziet, het is weliswaar erg verleidelijk om out of the money opties te schrijven van aandelen die sterk zijn gestegen, maar als ze gewoon door blijven stijgen kunt u ernstig in de problemen komen.

Tijdig sluiten van de optiecontracten kan het verlies wel beperken, maar bedenk wel dat de optiecontracten ook nog een vaak aanzienlijke tijdswaarde vertegenwoordigen, ook dit kan dus een dure grap zijn, al loopt u niet het risico op gigantisch oplopende verliezen. Een andere mogelijkheid is om de aandelen aan te schaffen.

Als u dat doet onder de $100 en deze stijgen naar boven de $100, dan moet u ze voor $100 per aandeel leveren, maar in dat geval heeft u uw winst nog uitgebreid. U mag namelijk uw optiepremie houden, à $7 per aandeel plus het verschil wat u voor de aandelen betaald heeft en de $100 die u er voor krijgt door ze aan de tegenpartij van het optiecontract te leveren.

Dat lijkt prachtig, en een mooie manier om aan het schier oneindige risico van ongedekt opties te schrijven af te komen, maar het kan net zo goed zijn dat de aandelen tijdens de expiratie geen $100 doen, maar juist gaan dalen. U mag dan wel uw optiepremie in uw zak steken, maar lijdt mogelijk een flink verlies op de aandelen zelf.

Er is nog een andere ontsnappingsmogelijkheid mochten de aandelen gevaarlijk in de buurt van de uitoefenprijs komen als de expiratie nadert. U kunt de opties doorrollen, dat wil zeggen, u koopt ze terug maar u verkoopt tevens opties met een nog hogere uitoefenprijs, en een latere expiratiedatum.

Vaak ontvangt u zelfs nog meer premie, omdat de latere expiratiedatum de hogere uitoefenprijs vaak meer dan compenseert, vooral als de opties vlak tegen de expiratiedatum aan zitten. Dit is het optie equivalent van ‘quitte of dubbel.’ De risico’s zijn weer hetzelfde, het aandeel kan gewoon door blijven stijgen, waardoor u tegen expiratie van de nieuwe opties weer voor dezelfde dilemma’s wordt geplaatst.

Maar, zo denkt u wellicht, mocht het weer mis dreigen te gaan en de aandelen boven de uitoefenprijs van de nieuwe opties uitkomen, dan rol ik ze toch gewoon nog een keer door? Daar is wel wat voor te zeggen, ook de beste aandelenrally’s houden een keer op, of pauzeren op zijn minst een tijdje. Van een dergelijke pauze moet u het hebben, zodat de aandelen een keer niet in de buurt van de uitoefenprijs van de opties komen, waardoor u eindelijk zonder risico de premie kunt cashen.

Deze strategie is geschikter voor het ongedekt schrijven van putopties. Tenzij een bedrijf op de aandelen van welke u ongedekt putopties schrijft failliet gaat houdt de daling een keer op, waardoor de kans groter wordt dat u met het steeds maar doorrollen naar lagere uitoefenprijzen een keer de dans ontsnapt.

Maar er is nog iets anders waar we hier op moeten wijzen. Bij het ongedekt schrijven van opties krijgt u te maken met een margin verplichting. U moet immers in staat zijn de aandelen te leveren, mochten de opties in the money komen. Zelfs met het doorrollen van de opties dient u dus over behoorlijke reserves te beschikken, want u moet ten alle tijden aan deze margin verplichtingen kunnen voldoen.

Het is dus een optiestrategie voor degene die van flinke risico’s houden en over voldoende reserves beschikken.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.