De Bull-call spread | optiestrategieën

De bull-call spread is een andere interessante optiestrategie, veel gebruikt door professionele beleggers. Wat is een ‘bull-call spread?’ Het ‘spread’ gedeelte houdt in dat u handelt in twee verschillende opties in dezelfde serie (dat wil zeggen, met dezelfde expiratiedatum), maar met verschillende uitoefenprijzen (vandaar de ‘spread’). Omdat het call opties betreft is het een ‘bull’ positie, een ‘bear-spread put’ is ook mogelijk.

Bull-call spread

Het heeft niet zoveel zin om in dezelfde serie opties te kopen met verschillende uitoefenprijzen, en dit is ook niet wat een bull-call spread beoogt. Het gaat hier om het kopen van calls met één uitoefenprijs, maar gelijktijdig verkopen van calls met een andere uitoefenprijs. Welnu, het ‘credit’ gedeelte wordt veroorzaakt doordat u een duurdere optie verkoopt dan welke u koopt, er ontstaat dus een netto credit positie.

Voor de volledigheid, laten we eerst even de mogelijkheden afgaan (we hebben het hier alleen over ‘credit spreads’ dan zijn er ook nog ‘debit spreads’):

  1. Bull call credit spread: het gelijktijdig kopen van een goedkope calloptie en verkopen van een duurdere calloptie

  2. Bull put spread: het gelijktijdig kopen van een goedkope put en verkopen van een duurdere putoptie

  3. Bull call debit spread: het gelijktijdig kopen van een dure call en het verkopen van een goedkopere calloptie

  4. Bull put debit spread: het gelijktijdig kopen van een dure put en verkopen van een goedkopere putoptie.

De bull call credit spread

We kunnen een en ander eigenlijk het best met een getallenvoorbeeld inzichtelijk maken:

  • Onderliggende waarde: aandelen ABC

  • Koers ABC ten tijde van de optietransactie: $100

  • Verkoop Jun $110 calls (looptijd drie maanden): u ontvant $5 premie per optiecontract

  • Koop Jun $120 calls: u betaalt $3 premie per optiecontract

    Het eerste wat u zich dient te bedenken is dat dit een credit spread is, dat wil zeggen, uw verdient direct aan de transactie, omdat de premie die u voor de Jun110 calls ($5) krijgt groter is dan welke u voor de Jun120 moet betalen ($3). Ten tweede is het wel zo handig te weten wat er gebeurt in diverse scenario’s bij expiratie van de opties:

  1. De koers van ABC blijft onder $110. Zolang de koers daar maar onder blijft lopen de Jun120 opties waardeloos af maar ook de Jun110 opties. Dat laatste is wel zo handig want als dit niet het geval is dan moet u aandelen ABC voor $110 per stuk leveren (zie onder). Uw netto opbrengst is $2 per afgesloten optiecontracten.

  2. De koers van ABC stijgt naar tussen de $110 en $120. U moet aandelen ABC leveren voor $110. Geen enorme ramp want u heeft al $5-$3 = $2 per afgesloten optiecontracten binnen gekregen. U gaat dus pas verlies lijden als de aandelen boven de $112 komen. Dit verlies kan oplopen tot $8 per aandeel als de aandelen op $120 sluiten bij expiratie.

  3. De koers van ABC stijgt boven de $120. Nu zijn niet alleen de Jun110 opties in the money, maar ook de Jun120. Echter, tot $123 verdient u daar niets aan omdat u er $3 per contract voor heeft betaalt. Boven de $123 gaat u op de gekochte Jun120 opties verdienen, maar dat wordt simpel gecompenseerd door oplopende verliezen op de verkochte opties, wat u verlies aan de ene optieserie u terug wint met de andere.

U kunt dus het kopen van de goedkopere, verder out of the money call beschouwen als een verzekeringspremie tegen een uit de hand lopende stijging van de onderliggende waarde, welke u behoorlijk in de problemen kunnen brengen bij gedwongen levering of margin calls.

Het vermindert wel de opbrengst van de verkochte opties, maar aan de andere kant hoeft u de onderliggende waarde niet in bezit te hebben, wat veel kapitaal uitspaart. Het is dus een andere vorm van gedekt opties schrijven, zonder daadwerkelijk de aandelen in bezit te hebben.

Maar, zoals we in de scenario’s hebben gezien, er zijn mogelijkheden op verlies, als de koers van de onderliggende waarde tussen de twee uitoefenprijzen valt. Dit is een gelimiteerd risico (maximaal $8 per aandeel), vergeleken met ongedekt opties schrijven is dat een beperkt risico, maar pijnloos is het natuurlijk niet.

Bron: Succesvolle optiestrategieën 

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.