Beleggen in opties: call opties (calls) en put opties (puts) deel 3

Opties kunnen worden gebruikt om te speculeren en om risico’s af te dekken (‘hedgen’). Speculeren is een positie innemen die een aanzienlijk rendement produceert als de onderliggende waarde van de optie in waarde stijgt. Dit doen we met call opties (calls). Speculeren is het terrein waar grote sommen geld wordt verdiend, maar ook verloren.

Gelukkig kunt u met de aanschaf van call opties nooit meer dan uw inleg kwijt raken. Dat is met andere producten zoals termijncontracten (futures) of posities in de valutamarkt (waar u slechts een fractie van uw positie als margin hoeft te storten en derhalve gebruik maakt van een enorme hefboom) niet het geval, hier kunt u meer dan uw inleg verliezen.

Het feit dat u met call opties slechts één keer uw inleg kunt verliezen maar deze ook kunt verveelvoudigen maken dat dit instrumenten zijn met een haast duivelse aantrekkingskracht op sommige beleggers. Toch dient u te bedenken dat een zich verveelvoudigde optiepositie betrekkelijk zeldzaam zijn. Het hangt ook af van welke opties u aanschaft.

Zogenaamde ‘out of the money’ opties hebben een uitoefenprijs die boven de koers van de onderliggende waarde ligt. Optiepremies worden goedkoper naarmate:

  • De uitoefenprijs verder boven de koers van de onderliggende waarde ligt

  • Naarmate de opties dichterbij hun expiratiedatum komen

  • Naarmate de volatiliteit van de onderliggende waarde geringer is.

En hoe goedkoper de optie, des te makkelijker deze verdubbeld of meer, soms aanzienlijk meer. Maar u ziet in het rijtje condities ook direct dat er tegenkrachten zijn. Hoe dichter we bij de expiratiedatum komen, des te goedkoper de optie, maar ook des te minder tijd er is voor de onderliggende waarde om voldoende in waarde te stijgen zodat de optie de lucht in kan.

Het mooiste is wanneer u een ver ‘out of the money’ optie koopt van bijvoorbeeld een aandeel dat weinig volatiel is en nog maar een korte looptijd heeft. Deze opties heten ook wel loterij kaartjes en het moge duidelijk zijn waarom. Mocht het aandeel plotseling stijgen voordat de opties aflopen dan is het kassa!

Maar het is natuurlijk niet erg waarschijnlijk dat een aandeel welke niet volatiel is plotseling enorm zal stijgen in de korte periode tussen uw aankoop en de expiratiedatum. Tenzij u over voorkennis of veel geluk beschikt natuurlijk. Maar de mogelijke winsten zijn zo gigantisch (opties kunnen verhonderdvoudigen) dat dit voor veel beleggers (we zouden ze eigenlijk speculanten moeten noemen) toch een enorme aantrekkingskracht uitoefent.

Dan hebben we ook nog te maken met de tijdswaarde die langzaam uit de opties loopt. De premie van out of the money opties bestaat namelijk geheel uit de tijdswaarde en die loopt er langzaam uit als we dichterbij de expiratiedatum van de optie komen. Dit gebeurt zelfs als de koers van de onderliggende waarde stijgt, zolang deze maar onder de uitoefenprijs van de optie blijft.

Het zal daarom niet verrassend zijn dat de meeste van deze opties waardeloos aflopen en 75-80% van de kopers van call opties geld verliezen. Dit zijn sombere statistieken al zijn uw kansen wel wat groter dan de staatsloterij (maar uw inleg zal dat vermoedelijk ook zijn). Meer kans maar minder spannend zijn de opties die in de money zijn.

Het leven is vol akelige trade-offs en opties zijn niet anders. In the money opties zijn duurder en afhankelijk van de looptijd hebben ze minder kans om te verveelvoudigen bij een stijging van de onderliggende waarde vergeleken met out of the money opties. Ook hier kunt u uw inleg kwijtraken als de koers van de onderliggende waarde onder de uitoefenprijs zakt. Maar opties kunnen meer.

Het afdekken van risico’s

Het kopen van putopties kan beschouwd worden als het betalen van een verzekeringspremie want met het kopen van put opties kunt u zich indekken tegen een onverwachte koersval. We zeggen met nadruk onverwacht want anders had u natuurlijk nooit de onderliggende waarde aangeschaft.

Er zijn beleggers die zeggen dat wanneer u zo onzeker bent van uw belegging dat u alleen ’s nachts slaapt als het risico op een koersval is afgedekt met putopties, u eigenlijk helemaal niet in deze belegging zou moeten zitten. Hier zijn wij het niet helemaal mee eens. Op korte termijn zijn koersbewegingen namelijk tamelijk willekeurig en bovendien kan er altijd iets in de macro-economische omgeving gebeuren dat een negatief effect heeft op uw belegging.

Je zou kunnen zeggen dat putopties een groot deel van het risico haalt uit beleggen in risicovolle activa, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van het rendement. Hierdoor geeft u een deel van de upside weg. Het leven is vol trade-offs en de financiële markten vormen allerminst een uitzondering op deze stelling: risico en rendement plegen ook hier hand in hand te gaan.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.